Ciasto zebra kojarzy mi się z dzieciństwem. Babcia ucierała je na szybko, gdy przychodzili goście, albo gdy z bratem mieliśmy ochotę na słodycze. Mówiła na nie "zebra" albo "ciasto na oleju", ponieważ dodawała do masy całą szklankę.
Moja wersja zebry jest lżejsza - zamiast cukru użyłam ksylitol, a zamiast oleju, jogurt grecki. Pychota.
Składniki:
- 5 jajek
- 120g ksylitolu
- 150g mąki + 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100g jogurtu greckiego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo ksylitol i żółtka. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Gdy ciasto się połączy dodaj jogurt grecki i aromat waniliowy.
Masę podziel na dwie równe części do jednej dodaj kakao, do drugiej mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj. Keksówkę lub tortownicę wyłóż papierem i wylewaj na zmianę po łyżce ciasta białego i ciasta z kakao. Po jednej łyżce – jeśli paski w cieście mają wyjść cienkie lub po dwie – jeśli mają być odrobinę grubsze.
Piecz w 180 stopniach przez ok 40 min., do tzw suchego patyczka.
też piekę teraz wszystko bez cukru, wybieram erytrytol ;)
OdpowiedzUsuńja też się staram używać jak najmniej cukru :)
UsuńPiękne i pyszne ciasto :) I fajnie, że w lżejszej wersji, chętnie bym takie zjadła, więc zapisuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPolecam, jest naprawdę pyszne :)
Usuń