środa, 19 maja 2021

Ciasto zebra bez cukru

Korzystając z pięknej pogody zapraszam Was na piknik. Mam kawę, owoce, jest też ciasto -  dwukolorowa zebra.

Ciasto zebra kojarzy mi się z dzieciństwem. Babcia ucierała je na szybko, gdy przychodzili goście, albo gdy z bratem mieliśmy ochotę na słodycze. Mówiła na nie "zebra" albo "ciasto na oleju", ponieważ dodawała do masy całą szklankę.

Moja wersja zebry jest lżejsza - zamiast cukru użyłam ksylitol, a zamiast oleju, jogurt grecki. Pychota.

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 120g ksylitolu
  • 150g mąki + 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g jogurtu greckiego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Przygotowanie: 

Białka ubij na sztywną pianę, dodawaj stopniowo ksylitol i żółtka. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Gdy ciasto się połączy dodaj jogurt grecki i aromat waniliowy. 

Masę podziel na dwie równe części do jednej dodaj kakao, do drugiej mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj. Keksówkę lub tortownicę wyłóż papierem i wylewaj na zmianę po łyżce ciasta białego i ciasta z kakao. Po jednej łyżce – jeśli paski w cieście mają wyjść cienkie lub po dwie – jeśli mają być odrobinę grubsze.

 Piecz w 180 stopniach przez ok 40 min., do tzw suchego patyczka.

 

 

4 komentarze:

  1. też piekę teraz wszystko bez cukru, wybieram erytrytol ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też się staram używać jak najmniej cukru :)

      Usuń
  2. Piękne i pyszne ciasto :) I fajnie, że w lżejszej wersji, chętnie bym takie zjadła, więc zapisuję przepis :D

    OdpowiedzUsuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter